Parhaat raketit tukun hintaan

UUTEEN VUOTEEN

Päiviä
Tuntia
Min
S

Rakettitukku on nyt hiilineutraali!

hiilineutraali rakke.


Julkisuudessa kuulee silloin tällöin mielipiteitä, joiden mukaan ilotulitteet ovat merkittäviä saastuttajia. Mielikuva on varmaankin syntynyt siitä,että rakettia taivaalle ampuessa syntyy savua ja toisaalta kun raketin tai padan efektit räjähtävät taivaalla, myös siitä syntyy savua. Savun ja palaneen ruudin ajatellaan olevan saastetta. Me Rakettitukussa tiesimme, että todellisuudessa suurin osa savusta on tiivistynyttä vesihöyryä ja palavasta ruudista syntyvät pienhiukkaset ovat ihan vastaavia, mitä syntyy esimerkiksi puusaunaa lämmitettäessä tai liikenteessä. Eräässä parin vuoden takaisessa palaverissa syntyikin kunnianhimoinen ajatus! Voisiko ilotuliteyhtiö olla hiilineutraali? Näkemyksemme mukaan yrityksemme hiilijalanjälki ei voi olla juurikaan poikkeava verrattuna muihin maahantuontia harrastaviin yhtiöihin, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja selvitystyö käyntiin.

Kunnianhimoiseksi tavoitteeksi asetimme, että jo seuraavassa sesongissa olemme yhdessä maahantuojan kanssa ensimmäinen yritys, jonka hiilijalanjälki on laskettu ja hyvitetty, vieläpä ensimmäisenä EU-alueella. Olisihan se hienoa, kun voisimme myös ilmoittaa, että hankkimalla ilotulitteet Rakettitukusta kuluttaja voi olla hyvillä mielin hiilijalanjäljen suhteen.

Hiilijalanjäljen määrittäminen ei ollut aivan yksinkertainen operaatio. Yhteistyössä maahantuojamme kanssa käynnistimme projektin etsimällä soveltuvia laskentakaavoja, tunnistamalla tietolähteitä ja opiskelemalla aihetta. Projektissa jouduttiin myös tekemään linjauksia ja rajauksia, esimerkiksi siitä, mistä kohtaa mittaus aloitetaan ja mihin lopetetaan. Yhtä kaikki, kun olimme omasta mielestämme saaneet yhtiöitä koskevan osuuden määritettyä, päätimme tarkistuttaa lähestymiskulman ulkopuolisella asiantuntijalla. Tähän tehtävään valittiin CO2 Esto Oy Laukaalta.

sarjakuva

Rakettitukun hiilijalanjäljen mittaus alkaa Kiinasta Shanghain satamasta ja päättyy siihen, että tuotteet käytetään Suomessa. Eli lyhentäen logiikka on, että kaikki se, mitä yhden vuoden aikana maahantuodaan, myös ammutaan ja tästä kokonaisuudesta syntyvä hiilidioksidipäästö yhdessä yhtiön muun toiminnan kanssa muodostavat vuosittaisen hiilijalanjäljen. Tosiasiassa kaikki maahantuotuja tuotteita ei myydä eikä käytetä saman vuoden aikana, mutta totesimme että tämä yleistys ei ainakaan aliarvioi syntyviä päästöjä.

Suomen Rakettitukku Oy:n CO2-päästöt olivat vuonna 2021 yhtensä noin 617 tonnia. Tämä voi äkkiseltään kuulostaa paljolta, mutta jos sitä vertaa esimerkiksi yhden suomalaisen henkilön aiheuttamaan CO2-päästöön (10,3 tonnia, Sitra), niin se tarkoittaa noin 60 henkilön vuosipäästöjä. Merkittävää on myös huomioida, että valtaosa (yli 89 %) päästöistämme syntyy ulkomaan ja kotimaan logistiikasta ja alle 9 % varsinaisesta ilotulitteiden käytöstä. Toimintamme näiltä osin vastaa siis mitä tahansa tuotetta Kauko-idästä maahantuovaa ja myyvää tukkuliikettä.

Nyt kun laskenta oli valmis, oli aika lähteä metsästämään soveltuvia kompensaatiotapoja ja kohteita. CO2-kompensaatiomarkkina on osin vielä järjestäytymätön, joten oikean kumppanin ja sitä kautta luotettavien kompensaatiokohteiden valinta oli tärkeä vaihe. Haimme oppia mm. Ilmastopaneelin raporteista ja Suomen Ympäristökeskukselta. Lopulta valitsimme kompensaatiokumppaniksemme Green Carbon Finland Oy:n, jolla oli tarjottavanaan standardoituja kompensaatiokohteita. Rakettitukun kompensaatiokohteiksi määrittyi varmennettuja kotimaisia metsäpohjaisia hiilinieluprojekteja (40 % kompensaatiosta) ja kansainvälisiä Gold Standardiin sertifioimia tuulivoimahankkeita(60 %). Kompensaatio on nyt tehty ja alla Green Carbon Oy:n sertifikaatit.

hiilineutraali sertifigaatit.

Päästöjen määrittämisen ja kompensoinnin jälkeen jää edelleen tehtäviä tuleville vuosille. Ensinnäkin on syytä läpikäydä kriittisesti toimitusketjua ja arvioida löytyykö toimintatapojen muutoksia, joilla hiilijalanjälkeä voitaisiin tulevaisuudessa pienentää. Esimerkiksi saammeko pakkauskokoja muuttamalla pakattua tuotteet tiiviimmin merikontteihin tai voimmeko vähentää täydennystoimituskertoja myyntipisteisiin ennustamalla paremmin myyntiä, valikoimajakaumaa ja alkutoimituksen suuruutta.

Matkamme hiilineutraaliksi yhtiöksi on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen. Lopputuloksesta voimme olla kuitenkin ylpeitä. On ilo todeta, että Rakettitukku, yhdessä maahantuojamme Suomen Ilotulitus Oy:n kanssa, on Euroopan ensimmäisiä, ehkä jopa maailman ensimmäisiä ilotulitusyhtiöitä, jotka ovat hiilineutraaleja nyt jo toisena vuotena peräjälkeen.

Hanki siis ilotulitteesi hiilineutraalista Rakettitukusta, ja juhli vuodenvaihdetta iloisin mielin!

sarjakuva. sarjakuva