Till nyår:
00

dagar day

00

timmar hour

00

min minute

00

s second

Hitta närmaste försäljningsställe

Koldioxidavtryck

En Pionjär inom Miljöansvar i Fyrverkeriindustrin

Vi är ett av de första fyrverkeriföretagen i Europa, och även globalt, som har åtagit sig att minska utsläppen. Vi har arbetat flitigt med detta i flera år och har sedan 2020 påvisbart minimerat klimatpåverkan från vår verksamhet. Vårt klimatarbete bedrivs genom frivilliga koldioxidmarknader för att stödja en hållbar värld. Vi inser också att konsumenter vill göra ansvarsfulla val när de köper fyrverkerier. Därför fortsätter vi vårt klimatarbete med beslutsamhet och entusiasm.

Rakettitukkus Klimatinsatser Nu

Vi tar ett omfattande ansvar för våra utsläpp i vårt klimatarbete och har framgångsrikt minskat dem. Som en del av våra kraftfulla klimatinsatser stöder vi verifierade finska kolsänkor som främjar ytterligare skogstillväxt. Rakettitukku har investerat 10 000 € i inhemska klimatprojekt, vilket motsvarar 357 ton koldioxidbindning. De klimatcertifikat som Rakettitukku har införskaffat täcker fullt ut Scope 1 och Scope 2-utsläpp från vår egen verksamhet, inklusive bränsleförbränning för fordon under Rakettitukkus kontroll och köpt energi för företagets lokaler. Dessutom täcker de Scope 3-utsläpp från tjänsteresor, personalpendling, produktanvändning och avfallshantering, all företagsavfallshantering, produktdistribution samt en stor del av alla logistikrelaterade utsläpp. Kolsänkeprojekten bidrar till Finlands mål att nå koldioxidneutralitet till år 2035. Ytterligare skogstillväxt innebär att träden växer mer än de skulle naturligt utan denna insats.

Mer detaljerad information om bakgrunden till Rakettitukkus miljöinsatser.

I februari 2023 infördes förtydliganden av bästa praxis inom frivilliga koldioxidmarknader. Kriterierna för klimatneutralitetsanspråk har skärpts, vilket nu kräver en omfattande beräkning av alla utsläppskällor och en offentlig klimatfärdplan. Dessutom måste företag nu välja om de vill stödja Finlands mål om koldioxidneutralitet 2035 genom att köpa inhemska klimatcertifikat, eller sträva efter företagspecifik koldioxidneutralitet, vilket endast tillåter köp av internationella klimatcertifikat.

Från och med 2024 kommer vi att justera våra årliga koldioxidberäkningar så att de börjar den 1 april, i linje med vårt räkenskapsår. Denna justering underlättar en enklare uppföljning av utsläpp i förhållande till intäkter. Baserat på de beräkningar som slutfördes i slutet av 2023 har vi nu en mer detaljerad bild av utsläppsfördelningen, vilket gör det möjligt för oss att utveckla mer precisa planer för utsläppsminskningar.

Våra Klimatinsatser Utvecklas Ständigt

Efter våra klimatinsatser under 2022 uppnådde vi koldioxidneutralitet som företag. Med de förnyade kriterierna för koldioxidneutralitet uppfyller vi dock inte längre helt de uppdaterade kraven, trots att våra beräkningar täcker alla utsläpp. Även om beräkningsmetodiken har utvecklats, är våra klimatinsatser fortfarande minst lika starka som tidigare och fortsätter att utvecklas.

För vårt koldioxidavtryck 2022 investerade vi i verifierade inhemska skogsbaserade kolsänkeprojekt och internationella Gold Standard-certifierade skogsskyddsprojekt. För närvarande stödjer vi Finlands mål om koldioxidneutralitet 2035 genom att köpa inhemska klimatcertifikat. Vi förbättrar kontinuerligt våra utsläppsberäkningar och rapportering i enlighet med de nya riktlinjerna från den finländska regeringens publikation, En Guide till Bästa Praxis på Frivilliga Koldioxidmarknader: Främjande av Frivilliga Klimatåtgärder genom Klimatcertifikat (Laine, Anna; Ahonen, Hanna-Mari; Pakkala, Anna; Laininen, Jenni; Kulovesi, Kati; Mäntylä, Iris, 2023-02-01).

I partnerskap med Green Carbon

Vår partner för beräkning av koldioxidavtryck är Green Carbon Finland Oy. Beräkningarna är alltid baserade på GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol), en standard utvecklad för att bedöma miljöpåverkan. Rakettitukkus utsläpp bedöms omfattande enligt Scope-klassificeringen, vilket ger en exakt bild av företagets koldioxidavtryck och identifierar viktiga områden för utsläppsminskningar.

Scope 1 inkluderar direkta växthusgasutsläpp, såsom utsläpp från företagets fordon. Scope 2 omfattar utsläpp från köpt energi, inklusive elektricitet, uppvärmning och kylning. Vi beaktar även Scope 3, som täcker indirekta utsläpp från produktens slutanvändning och inköp av varor och tjänster. Klimatpåverkan av fyrverkerianvändning beräknas som CO2e, medan andra beräkningar baseras på standardiserade emissionsfaktorer.

Våra utsläpp motsvarar de som genereras av 115 personer under ett år.

Rakettitukkus produkter tillverkas i Kina, och vår beräkning av koldioxidavtryck börjar vid den lokala fabriken. Vår utsläppsspårning har utvecklats över tid; tidigare började den från avgångshamnen i Kina på grund av begränsade uppgifter om produktionsutsläpp. Även om vi fortfarande strävar efter att få mer detaljerade utsläppsfaktorer för vissa beräkningar framöver, använder vi för närvarande de bästa tillgängliga faktorerna.

Vår beräkning omfattar alla importerade produkter och deras utsläppspåverkan under användning, med antagandet att alla importerade fyrverkerier slutligen används. I praktiken säljs eller används inte alla importerade produkter inom samma år, men detta tillvägagångssätt säkerställer att utsläppen inte underskattas.

Rakettitukkus CO2e-utsläpp uppgick till totalt 1 192 ton för 2023 (beräkningsperiod 1/10/2022–30/9/2023). Även om detta kan verka betydande motsvarar det de årliga CO2-utsläppen från cirka 115 individer (baserat på den genomsnittliga finländska individens 10,3-tons CO2-avtryck enligt Sitra).

Vi har inga utsläpp från köpt energi.

Användningen av fyrverkerier står för endast 4 % av våra totala utsläpp.

Majoriteten (52 %) av Rakettitukkus utsläpp kommer från produktionsprocessen. Den näst största utsläppskällan är transport, där 33 % av utsläppen genereras från transport av produkter från Kina till Finland och vidare till våra försäljningsställen. Distribution står för 5 % av de totala utsläppen. Dessa logistikutsläpp kategoriseras under Scope 3.

Endast 4 % av våra utsläpp kommer från användningen av de fyrverkerier vi säljer, medan 3 % är relaterade till produkternas livscykelslut. Mindre än 2 % av vårt koldioxidavtryck beror på avfallshantering och tjänsteresor. Vi har inga Scope 2-utsläpp från köpt energi, eftersom vi endast använder utsläppsfria energikällor. Vi köper förnybar elektricitet och minskar energiförbrukningen genom solpaneler på kontoret och geoenergilösningar i lagret. Följaktligen består huvuddelen av Rakettitukkus koldioxidavtryck av produktions- och logistikrelaterade utsläpp, vilket är jämförbart med andra grossistföretag i Finland som importerar varor från Östasien.

Utsläppsvolymen påverkas mest av mängden produkter vi importerar. Rakettitukkus CO2e-utsläpp för 2023 (beräkningsperiod 1/10/2022–30/9/2023) är 1 196 ton. Eftersom vår koldioxidberäkning nu omfattar produktionsutsläpp är tidigare års siffror inte direkt jämförbara. År 2022 var våra utsläpp 672 ton, men beräkningen uteslöt då utsläpp från produktion och intern logistik inom Kina. Trots detta har vi lyckats minska andra utsläppskällor, som mängden importerad plast.

Relativt till omsättningen är Rakettitukkus koldioxidavtryck 161,7 ton CO2e per miljon euro.

Den visuella effekten speglar inte miljöpåverkan.

Fyrverkerier beskrivs ibland som stora förorenare, men detta är en missuppfattning. Som tidigare nämnts utgör den faktiska användningen av produkterna endast 4 % av Rakettitukkus koldioxidavtryck. Uppfattningen om förorening kan uppstå eftersom fyrverkerier är visuellt påtagliga och vid avfyrning ser det ut som om de producerar rök. Fyrverkerier är också kända för "krutdoften," som kommer från en liten mängd svavelföreningar som människans luktsinne lätt upptäcker. I själva verket består det mesta av den synliga röken av kondenserad vattenånga. De fina partiklar som bildas vid förbränning av krut liknar de från källor som trafik, vedeldade bastur eller ljus. Fyrverkerier brinner vid så höga temperaturer att partiklarna förbränns mer fullständigt än i till exempel bilutsläpp. Dessutom används små mängder krut och fyrverkerier används inte dagligen.

Tillverkningen av fyrverkerier är till stor del manuellt arbete eller sker med enkla maskiner, vilket minimerar energianvändningen och eliminerar behovet av energikrävande produktionsanläggningar, till skillnad från till exempel elektronikindustrin. Pyrotekniska sammansättningar i fyrverkerier har dessutom under åren blivit betydligt mindre giftiga och mer miljösäkra. Exempelvis är skadliga ämnen som bly och arsenik, som tidigare användes i gammaldags "knallpulver," numera förbjudna i fyrverkerier enligt REACH-förordningen. Farliga kemikalier som klorerade aromatiska kolväten har också varit förbjudna i pyrotekniska blandningar i många år.

Som Finlands största återförsäljare av konsumentfyrverkerier övervakar vi kvaliteten på våra importerade produkter och säljer endast CE-märkta produkter.

Gör ett ansvarsfullt val och köp dina fyrverkerier från Rakettitukku!

Källor

Guide to Best Practices in Voluntary Carbon Markets: Promoting Voluntary Climate Actions through Climate Units.
Laine, Anna; Ahonen, Hanna-Mari; Pakkala, Anna; Laininen, Jenni; Kulovesi, Kati; Mäntylä, Iris (2023-02-01)

Determination of Particulate Matter Emission Factors of Common Pyrotechnic Articles. Keller, Fritz; Schragen, Christian. (2021-02-10)

Prenumerera på Rakettitukku
nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrevet och få information om nyheter och erbjudanden först!

*” anger obligatoriska fält

Följ Rakettitukku på sociala medier